Symtomen och symtomdagbok
Symtomen jag har haft är att jag har spytt en hel del, varit illamående, haft buksmärtor, fått akuta diarréanfall, gasbildningar samt svullen buk. Ibland sker allt på en och samma gång och ibland kan det bara vara en av de som uppstår. Oftast har det funnits ett samband med att man ätit för mycket fet mat, starka kryddor, alkohol, gluten/laktos. Ibland har det inte ens funnits någon orsak alls.
Innan man startar sin ibs-kost behöver man kartlägga sina magbesvär när man äter som vanligt. Dvs man utersluter inget. Det man fyller i kallas för symtomdagbok. Vid sidan om kan man dessutom om man vill uppge vad man har ätit från dag till dag. Vilket jag hade tänkt att göra under min diet här. Symtomdagboken ska man fortsätta att fylla i även under hela sin diet.
När ni läser detta har jag sen nästan två veckor tillbaka fyllt i mina dagboken.På tisdag/onsdag ska jag starta min diet.

Förberedelse
Sen mitt sista besök hos min dietist i mars har jag mentalt försökt att förbereda mig. Och funderat när i tid som passar bäst att genomföra det. Det kan förstås vara olika från person till person men för mig kände jag att hösten passar bäst. Största anledningen till det var att jag känner att man är oftast inte lika social utåt sett under den perioden då det är mörkare ute och vädret är oftast sämre. Men sen brukar hösten för mig innebära "nytändning" "nystart". Kanske hör ihop med skoltiden då man oftast börjar en ny årgång i augusti.

När jag väl bestämt månad berättade jag sen för alla runtomkring mig. Det är väldigt viktigt att alla oavsett arbete, fritid, vänner, familj, släkt mm blir informerad eftersom det kommer att påverka omgivningen mer än man tror. Under perioden kommer man inte kunna äta ute på restauranger, cafeer, bli bortbjuden, åka på resor mm. Nästan allt man gör har med någon form av mat och dryck att göra. Så när man träffas får det bli hemma hos någon eller att man har förberett maten innan och tar med det.
Efter att jag har berättat för alla i min omgivning bestämde jag mig för att maila alla närmaste vänner och skicka med en lista över de produkter man får äta. Mycket för att få sina närmaste att förstå vad dieten innebär. Man miskar på såvis alla frågor som uppstår. Det blir lättare för andra att sätta sig in i det.
Jag förde sen symtomdagbok de sista två veckorna. Och startade min blogg samt twitter. Idag pratade jag med min dietist som nu vet mer exakt när min diet drar igång samt att jag införskaffade mat som ska räcka för 2-3 dagar.
Här nedan ser ni vilka produkter man får äta under sina första veckor.

Inledning

Jag har sedan jag varit väldigt liten haft mycket problem med min mage.
Mitt första besök till min dietist var för ca 8 år sedan. Anledningen till att jag gick dit första gången var att jag då nyligen hade fått info att jag hade vetemjöl, råg och havremjöls allergier samt andra matallergier som man inte kunde fastställa. Dessutom hade sen 30 år tillbaka varit laktosintollerant. Min allergiläkare remitterade mig till allergimottagningen på Sahlgrenska sjukhuset. Där fick jag träffa en dietist. Hon tyckte jag mig skulle gå på en väldigt strikt diet för att kunna se om man kunde hitta vad det var min mage reagerade på. Kosten kallades för Ibs-kost. Tanken med det var att man i korthet skulle ta bort allt som påverkade/irriterera magen. När magen kände sig lugn och harmonisk kunde man sen återintroducera en produkt i taget. Varje produkt skulle testas i 3 dagar. Totalt skulle detta ta ca 4-6 månsder beroende på hur magen reagerade. Jag klarade totalt 8 veckor. Det var väldigt tufft. Jag kände att det var svårt att fullfölja tillsammans med oregelbundna arbetstider och att man blev väldigt asocial. Man kunde inte gå ut på restauranger, fika med vänner, äta ihop med kollegor mm, Men det var givetvis andra orsaker som påverkade också. Det som var positivt var att jag gick ner nästan 5 kg vilket var ju bra! I kosten lär man sig också äta på regelbundna tider dvs ofta men lite vilket är något som magen oavsett sjukdom mår bäst av.
Jag har vid flera tillfällen tänkt återuppta dieten men det är mycket som måste stämma in. Har konstaterat i efterhand att det är många olika faktorer som påverkas som tex tålamod, vilja, motivation, stöttning runt omkring sig, förståelse av andra, tid, eget driv/engagmang, intresse, anledning mm som avgörs att man kan fullfölja en sådan diet.
Eftersom min mage har blivit ännu sämre sen jag avslutade min förra diet insåg jag innan våren att jag måste göra något åt detta. Jag kan inte längre undvika det.
För att öka min egna motivation, få möjlighet att insperera andra och informera om kosten har jag bestämt att blogga om min dietperiod. Min förhoppning är att bloggen ska kunna ge inspiration men också förståelse för anhöriga/vänner/kollegor/du själv hur en sådan här strikt diet går till. En viktig sak är att den här dieten är ju indivuell. Vilket innebär att den kanske funkar för mig men inte för andra. Man kan uppleva olika under och efter dieten. Samt att den kan ta olika lång tid från person till person beroende på hur ens mage reagerar på återintroduceringen.
Mitt mål är att bli klar till mitten av december i år. I nästan fyra månader kommer ni att kunna följa mig i detta. Här tänker jag lägga upp recept, berätta om mitt mående, fakta om kosten samt sånt som kan vara "matnyttigt". Bloggen kommer att uppdateras med jämna mellanrum. Det går också att följa mig på twitter för den som vill @nooz76.
Kommentera gärna! Glada tillrop behövs alltid :)
Är ni beredda? Snart börjar "ibskost-resan" :)