Ägg

I helgen hade jag gäster och jag tänkte att jag skulle introducera ägg. Eftersom jag vet att jag får rätt stark reaktion när jag äter ett vanligt kokt ägg ville jag testa om jag tål ägg bättre när det är tex i en kaka. Jag bakade en kaka som jag har fått recept av min syster. Det innehåller bara saker som jag redan har ätit dvs rismjöl, bovetemjöl, mjölkfritt margarin, bakpulver, socker, vanlijsocker och ägg samt handplockade röda vinbär. 
 
Tyvärr fick jag reaktion i form av gaser. Inte så mycket men lite. Testade en bit till på söndag och även måndag och det verkade vara samma reaktion. Tänker testa samma kaka vid ett annat tillfälle och se om det blir samma sak. 
 
Sen i måndags har jag inte testat något nytt. Måste få magen bli lugn och sen ska jag testa mjölk och sojamjölk. Frågan är om sojamjölk kan vara gott? Återstår att se

Återintroduceringen första veckan

Har informerat min dietist förra veckan om att jag ska återintroducera allt som jag har undvikit i lite mer än 3 veckor. Jag började äta potatis som första produkt. 1 kokt potatis första dagen ihop med ris, andra dagen 2 potatisar ihop med lite ris och den tredje dagen blev det 3 st kokta potatisar. Magen reagerade inte så speciellt men lite reaktion fick jag trots allt. Men kan också ha varit en ren tillfällgihet. 
 
Nästa grej jag testade blev lax. Var inget jag hade tänkt kanske göra just nu då det är så pass fet. Om man har ibs så reagear man rätt starkt på fet mat. Jag var på Ikea och fick sådan fruktansvärd hunger så då tänkte jag att det var lika bra i det här läget att testa kallrökt lax och potatis. Det gick bra! 
 
Nästa dag testade jag räkor. Vilket också gick väldigt bra! Fantastisk känsla att få äta räkor och lax igen :)
 
Idag ska jag testa något nytt men har inte funderat riktigt på vad det ska bli....men det får ni reda på måndag igen. 

Andra veckan

Då är man inne på sin andra vecka. Hittills har det gått väldigt bra. Det här med att äta ofta med alla mellanmål har nästan aldrig existerat för mig. Vilket är något nytt för mig. Men man inser att magen mår ju förstås mycket bättre av det och inte göra som man gjort innan hoppa över frukost/lunch och middag ibland...Märker att jag äter mer långsammare nu än innan vilket då också är viktigt för ens mage och inte stressa fram något. 
 
Igår försökte jag nå min dietist då jag snart ska börja med min återintroducering. Funderade vad jag skulle vilja börja med. Innan jag började med det så tänkte jag på lax. Men inser att eftersom det innehåller mycket fett så kanske jag ska undvika det ett tag till. Så inte min mage ballar ur totalt. Så jag får väl börja med något snällt som potatis kanske? Ja vi får se vad dietisten säger och tycker. 
 
Igår lagade jag köttfärssås och spagetti. Den blev riktigt god! :) 
 
Stekte upp nötfärs i lite smör och la i krossade tomater. Obs! Tomater som var krossade visade sig att jag tål bättre än vanliga tomater. Fick inga blåsor eller utslag i munnen. Rev ner två morötter och hällde sen i majsmjöl som var utblandad med vatten i köttfärssåsen. Pepprade och serverades med kokad spagetti. 
 
 
Idag åt jag en ny rätt. Panerade rödspätta med majsmjöl och vitpeppar och salt. Stekte det så att det blev ljusbrunt och till det hade jag kokat ris och rårivna morötter till. Också väldigt gott! Dock saknar man lite sås till. Men det går bra utan också :)
 
 
 
 

Fredagsmys

 
Idag blev det till att bulla upp inför fredagsmyset :) De andra skulle äta taccos och jag försökte mig på att göra så likvärdigt som jag bara kan på de produkter jag har och kan äta. Jag har upptäckt eller rättare sagt det har jag vetat om men nu är det verkligen bevisat och det är att jag får reaktion av tomat, avokado och melon. Osäker på om jag kanske ev klarar av tomat när det är uppkokt. Ska se hur det verkar imorgon. Reaktionen jag får är att jag får blåsor i munnen. Enligt min dietist så ska jag då undvika dessa saker även om det bara handlar om blåsor för det kan i förlängningen påverka magen också. Jahapp...då blir det ännu mindre saker jag ska undvika från ibs-listan....Men jag hade i alla fall lagat min lilla "tacco"mat och det gjorde jag följande: 
 
Stekte upp nötfärs i lite smör. Kryddade med salt och svartpeppar. Hällde i lite vatten och vispade ner en halv buljongtärning och lät det koka. Till detta hade jag kokt ris, inlagd gurka, skalad gurka och några oliver. 
Efterrätt hade min dotter fixat en liten fruktmix på pinne som bestod av melonbitar och nektariner. 
Och som tv-snacks blev det sen stavar av morötter och gurka med en dippsås gjord av mixad avokado, tomat, lite olivolja, och några droppar av rismjölk och sen salt. Det blev sådär men ändå helt ok. 
 
 


Majspannkakor blev riskpannkaka

 
Idag tänkte jag prova på ett nytt recept.  Det blir majspannkaka med spenatstuvning. Tyvärr hade jag inget majsmjöl hemma så jag gick till två affärer och ingen hade detta. Men så kom jag på att jag hade rismjöl lite kvar sen innan så gick hem och lagade på det. Första vändan brände jag fast pannkakan. Men efter en massa smör i stekpannan så blev det klart bättre. Men de såg rätt stela ut i konsistensen och rätt frasiga. Sen lagade jag spenatstuvningen och la en klick på rispannkakan ihop med lite svartvinbärsgele. Åh så fantastiskt gott det blev!!! Helt makalöst. Min dotter åt samma sak och tyckte det var jättegott också :) Detta gör jag gärna fler gånger. 
 
Receptet är följande:
 
6 dl vatten
3,5 dl rismjöl
1 dl bovetemjök
Salt
2 msk bakpulver
2 msk smält smör
 
Allt mjöl blandas ihop med vattnet och lite salt. Låt det svälla i minst 30 min. Blanda sen i bakpulver och smöret i mjölblandningen och stek sen varje pannkaka med lite extra steksmör i. Krävs lite extra för att det inte ska fastna. 
 
Spenatstuvning
 
250 g Spenat
1 dl Vatten
1/2 msk Smör
1 msk Majsstärkelse
1 dl Rismjölk
Kryddor
 
Tina spenat ihop med lite vatten i kastrull. Häll av vattnet lägg sen i smöret. Pudra med lite majsstärkelse och häll i rismjölken. Låt det koka till. Lägg i kryddor som salt och svartpeppar. Låt det svallna.
 
Lägg stuvningen. På pannakakan och lägg sen en klick svartvinbärsglele. Något jag tänkte på sen när man kan äta ost är att man har i riven ost till det tror jag kan bli riktigt smarrigt också. Men det får bli först om några veckor framöver.

Min första vecka

Hej! Tyvärr har jag inte haft möjlighet att komma in på min blogg förrens nu men jag ska försöka sammanfatta vad som har hänt sen en vecka tillbaka. 
 
Min Ibs- diet startade på torsdagen den 30 augusti. Fick skjuta på det en dag då det var en dag som jag var helt ledig. När jag vaknade på morgonen kände jag redo för att dra igång min första måltid dvs frukosten. Det gick bra blev risgrynsgröt som jag visserligen lyckades koka över i mikron så det blev inte så mycket kvar men som kompenserades med två knäckebröd och en kopp örtte till. Kändes väldigt skönt att ha en färdig matschema att gå efter. Även om man inte går efter den slaviskt. 
 
Eftersom jag skulle iväg över helgen och vara med på ett kalas fick jag planera hela helgens upplägg och laga mat för dessa dagar. Det blev bla kalvfärsbullar med tomatsås och guud så gott det var!!! Sen lagade jag även en örtkryddad fisk vilket också var väldigt gott! Sen stekte jag bara kyckling som jag på plats skulle göra en kycklingsallad. 
 
På fredagen körde jag bil och fick planera in det väl så att det skulle passa bra med måltiderna. Vi körde efter frukosten och sen stannade vi på vägen och åt picknik i regnet. Mina riskskakor blev något blöta..men jag blev mätt ändå. Väl framme  fixade jag min kycklingssallad. Till middag blev det lövbiff och ris med grönsaker. Jag kände att jag hade klarat ytterligare en dag utan några problem. 
 
På lördag var det dags att fira vår morfar. Jag hade förberett maten på förmiddagen. När de andra åt buffe fixade jag min egen lilla buffe på fullkornsris, kyckling, lövbiff samt grönsaker. Därefter blev det dags för tårtan och alla smarriga kakor. Snacka om att det var svårt att motstå när man kände doften av mammas bullar och såg rulltårtorna som låg där. Men då tog jag istället fram min saftiga nektarin och smaskade länge och högt så att alla kunde höra hur god den var :)
 
Jag fick tacka nej flera gånger till olika saker under kvällen. Det var lite nytt för min familj Så de glömde bort ibland att jag inte fick äta eller dricka. Hela helgen lyckades jag fullfölja min kost och jag kände att jag var väldigt stolt över mig själv att ha lyckats överleva ett kalas utan att "falla" tillbaka. 
 
Ny vecka har redan intagit och imorgon har det gått en vecka. Idag gjorde jag upp ett nytt matschema för 4-5 dagar. Så det blev att inhandla det mesta. På söndag har jag tänkt göra en söndagsstek. Det ser jag fram emot!:) 
 
 
 

RSS 2.0